Απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου, κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος του ιταλικού ΣτΕ

 

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η ιταλική νομοθεσία που απαλλάσσει τους νέους ιδιοκτήτες από έξοδα αποκατάστασης του περιβάλλοντος είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η ιταλική νομοθεσία ,βάσει της οποίας ο νέος κύριος μολυσμένης ιδιοκτησίας απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει έξοδα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την Περιβαλλοντική Ευθύνη.

Οι περιβαλλοντικές αρχές της Τοσκάνης κάλεσαν τους νέους ιδιοκτήτες γηπέδων στα οποία είχε διαπιστωθεί σοβαρή μόλυνση από εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα να πληρώσουν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, παρότι δεν ευθύνονταν εκείνοι για τη ρύπανση.

Οι ιδιοκτήτες άσκησαν έφεση στο ιταλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο διαπίστωσε ότι η ιταλική νομοθεσία δεν επιτρέπει στις αρχές να απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν για περιβαλλοντική βλάβη που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι. Το δικαστήριο όμως έθεσε προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΚ για το εάν η εξαίρεση που προβλέπεται από τον ιταλικό νόμο συμμορφώνεται με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», την οποία θέτει σε εφαρμογή η περιβαλλοντική Οδηγία της Ένωσης.

Σε απόφαση που εξέδωσε την προηγούμενη Τετάρτη, το Δικαστήριο έκρινε ότι η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αφορά τη δράση της Ένωσης και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιώτες από τις εθνικές αρχές. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή περιβαλοντική νομοθεσία εστιάζει σε αυτόν που μόλυνε το περιβάλλον και όχι στον τρέχοντα κύριο της ιδιοκτησίας στην οποία διαπιστώνεται η ρύπανση.

Πηγή : www.lawnet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *