Σύντομοι προβληματισμοί αναφορικά με την εξωστρέφεια και την δυναμική που αναπτύσσουν πολεις όπως η Θεσ/κη και η Αθήνα, σε σύγκριση με την πόλη του Βόλου και η ανάγκη αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού

 

Πόλεις και πολιτικές…..

* To παρόν δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.e-thessalia.gr,  στις  27 Σεπτεμβρίου 2014

Tις τελευταίες ημέρες, μια σειρά από ειδήσεις, οι οποίες περάσανε «στα ψιλά», αποτελούν μια καλή αφορμή για προβληματισμό, αλλά και δημιουργικής ανησυχίας, σε σύγκριση πάντα με τα της δικής μας πόλης.

1. Η Αθήνα απέσπασε μια μεγάλη διεθνή διάκριση, καθώς, ο όμιλος Bloomberg απένειμε στην ελληνική πρωτεύουσα βραβείο καινοτομίας, το οποίο, μεταφράζεται και σε δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων. Το Bloomberg Philanthropies απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία καινοτομίας, τα οποία συνοδεύονται με μεγάλη δωρεά χρημάτων και η Αθήνα βρέθηκε για το 2014 ανάμεσα στις πέντε πόλεις που βραβεύθηκαν. Το μεγάλο βραβείο που συνοδεύεται από έπαθλο 5 εκατομμυρίων ευρώ πήγε στην Βαρκελώνη και στην πρόταση των Καταλανών για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας βοήθειας ηλικιωμένων, η οποία θα ονομάζεται «Δίκτυο Εμπιστοσύνης». Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν σε τέσσερις πόλεις, στην Αθήνα, στον βρετανικό δήμο Κίρκλις, στη Στοκχόλμη και στη Βαρσοβία, οι οποίες θα λάβουν από μια δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος περισσότερες από 150 πόλεις από 28 χώρες.

Η Αθήνα βραβεύθηκε γα την πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά», η οποία στοχεύει στο να διευκολύνει και να δικτυώσει ομάδες πολιτών που οργανώνουν δράσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στην πεποίθηση ότι έξυπνες και κυρίως βιώσιμες λύσεις έρχονται συχνά από τον κόσμο που γνωρίζει τη γειτονιά του, και θέλει ο ίδιος να συμμετέχει στο να την βελτιώσει, να την νοικοκυρέψει, να την ομορφύνει. Το βραβείο θα επιτρέψει στο Δήμο Αθηναίων να αναπτύξει νέες ψηφιακές εφαρμογές και φυσικούς χώρους συνάντησης και συνεργασίας των ομάδων πολιτών στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, υπηρεσίες δικτύωσης και εργαλεία συνεργασίας μεταξύ ομάδων πολιτών, δημοτικών υπηρεσιών, ερευνητικών φορέων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια συν-δημιουργίας λύσεων για αστικά ζητήματα μικρής κλίμακας.
Σωστά επισημαίνεται, ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα τεχνικά έργα που μετασχηματίζουν τις πόλεις, αλλά κυρίως είναι η ενθάρρυνση ενδυνάμωσης των δράσεων των πολιτών, η δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος υποδομών, αστικών διευκολύνσεων και κοινωνικής κινητοποίησης.

2. Στη Θεσ/κη διοργανώθηκε από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου η εβδομάδα ευφυούς κινητικότητας, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και του Δήμου Θες/κης και της Περιφέρειας, σε θέματα που αφορούν που αφορούν την εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων για τη βελτίωση των μετακινήσεων. Σχετικά με το σχέδιο δράσης και τις συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει πολύ ενδιαφέρον η επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.mobithess.gr που από το 2012 παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες αστικής κινητικότητας, αλλά και στην εφαρμογή “easytrip” για κινητά τηλέφωνα, που παρέχει πληροφορίες γύρω από την κυκλοφορία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους χώρους στάθμευσης και τις προσφορές των καταστημάτων. Πραγματικά έξυπνες λύσεις για έξυπνες πόλεις.

Οι πόλεις είναι οι άνθρωποι της, οι ιδέες τους. Τα παράδειγματα της Αθήνας του ΣυνΑθηνά, αλλά και της Θεσ/κης αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι, οι ιδέες υπάρχουνε και αλλάζουνε τις πόλεις. Πέραν της μιζέριας και των όσων καθημερινά συμβαίνουν στο Βόλο, το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει και στην δική μας πόλη. Ας ελπίσουμε να δικτυωθεί και να αξιοποιηθεί….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *