Γαλλικό δικαστήριο ζητά την άρση του απορρήτου χρηστών του Twitter

Γαλλικό δικαστήριο, με απόφασή του, υποχρεώνει το Twitter να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές και να άρει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία των προσώπων τα οποία δημοσίευσαν ρατσιστικά μηνύματα.
27/01/2013 10:51Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, η Γαλλική Ένωση Εβραίων Μαθητών (Union des Etudiants Juifs de France – UEJF) υποστήριξε ότι ορισμένες αναρτήσεις στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης παραβίαζαν τη γαλλική νομοθεσία και ζήτησε από το Twitter να ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στις αναρτήσεις, οι οποίες ακολουθούν το hashtag #unbonjuif (#έναςκαλόςεβραίος) καθώς πρόκειται για μηνύματα με αντισημιτικό περιεχόμενο.

Η εταιρεία προχώρησε στη διαγραφή των σχετικών δημοσιεύσεων και η UEJF προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αίτημα την αποκάλυψη των στοιχείων της ταυτότητας των χρηστών που βρίσκονταν πίσω από τις επίμαχες αναρτήσεις. Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι η εταιρεία οφείλει να προχωρήσει σε άρση του απορρήτου, περιοριζόμενη όμως εντός του πλαισίου λειτουργίας της στη Γαλλία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ανάλογη περίπτωση είχε απασχολήσει τον Οκτώβριο τους υπεύθυνους του Twitter, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάργηση λογαριασμού νεοναζιστικής οργάνωσης στη Γερμανία, μετά από αίτημα των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας. Τότε, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο κανονισμός που έχει υιοθετηθεί από το νομικό τμήμα της εταιρείας και προβλέπει ένα ιδιότυπο σύστημα «λογοκρισίας» και τοπικής απαγόρευσης ενός λογαριασμού, σε περίπτωση που οι επίσημες αρχές ενός κράτους καταθέσουν ανάλογο αίτημα και αποδείξουν παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *