Η Google δεν έχει υποχρέωση να διαγράφει προσωπικές πληροφορίες από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της, ακόμη και αν είναι επιζήμιες για τη φήμη ενός ατόμου, γνωμοδότησε την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το έγγραφο του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου εκτιμάται ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί το «δικαίωμα στη λήθη», όπως επιθυμεί η Κομισιόν. Πρόκειται για το δικαίωμα των χρηστών του Ιντερνετ να ζητούν τη διαγραφή των δεδομένων τους που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι δικαστές ακολουθούν παρόμοιες γνωμοδοτήσεις. «Το να ζητείται από τις μηχανές αναζήτησης να αποκρύψουν νόμιμα στοιχεία από το Ιντερνετ θα οδηγούσε σε προσβολή της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου.
«Οι πάροχοι υπηρεσιών μηχανών αναζήτησης δεν είναι υπεύθυνοι, βάσει της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων, για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στους ιστότοπους τους οποίους επεξεργάζονται» συμπλήρωσε.
Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο μετά την καταγγελία ενός Ισπανού ο οποίος προέβη σε επαναγορά του σπιτιού του, αλλά λίγο αργότερα διαπίστωσε ότι το σπίτι του εξακολουθούσε να εμφανίζεται στα αποτελέσματα της Google ως «ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό». Ο άνδρας ζήτησε τη διαγραφή των επίμαχων πληροφοριών και το δικαστήριο της Ισπανίας στο οποίο προσέφυγε τον δικαίωσε.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Μάρτιο του 2012, μετά από προσφυγή της Google. Πρόκειται για μία από τις 180 αντίστοιχες υποθέσεις (όλες από την Ισπανία) που εκκρεμούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Είναι μια καλή εξέλιξη για την ελεύθερη έκφραση. Είμαστε ευτυχείς που (ο γενικός εισαγγελέας) υποστηρίζει την από καιρό εκφρασμένη άποψή μας ότι η απαίτηση από τις μηχανές αναζήτησης να διαγράψουν νόμιμες πληροφορίες θα ισοδυναμούσε με λογοκρισία» δήλωσε η Google.
Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι υπό το ισχύον δίκαιο η Google δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «ελεγκτής» των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της και, ως εκ τούτου, δεν έχει καμία ευθύνη για αυτά, ούτε υποχρεούται να τα διαγράψει, παρά μόνο εάν είναι ψευδή ή δυσφημιστικά.
Πηγή: www.judex.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *