Με αφορμή την απόφαση για την τοποθέτηση οριοδεικτών στην πόλη του Βόλου, μια ανάλαφρη αλλά χαρακτηριστική περιγραφή της γιγάντωσης της μάταιης γραφειοκρατίας και του διοικητικού στραγγαλισμού των ΟΤΑ.

 

«Το παραμύθι μιας κορύνας»

Μια φορά και έναν καιρό,
ήταν μια πόλη που ήθελε να βάλει κορύνες σε έναν βασικό της δρόμο, προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία, η οποία γινόταν όλο και πιο δύσκολη και ταλαιπωρούσε τους πολίτες της.  Η πόλη πίστεψε ότι μπορεί να το κάνει. Έτσι άρχισε να το συζητάει, να το σκέφτεται, να συσκέπτεται, να το επεξεργάζεται.
Η δημοτική αρχή το παίρνει απόφαση. Μια απόφαση όχι εύκολη, αλλά αναγκαία.
Το θέμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή.
Συζητήθηκε στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας στις 13 Φεβρουαρίου
Συζητήθηκε στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας στις 6 Μαρτίου
Συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 2 Ιουλίου 2013
Η κουβέντα ήταν μακρά, ενδιαφέρουσα και με διακυμάνσεις, αφού παραστάθηκαν και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμού. Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις μάλιστα υπήρξε και μια ευρεία συμφωνία. Ενθαρρυντικό σημάδι. Ακόμη και μέσα από τη διαφωνία, μπορεί να υπάρξει συναίνεση και σύγκλιση.

Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26 Ιουλίου το οποίο πήρε και την σχετική απόφαση. Το «αφελές» δημοτικό συμβούλιο είχε την εντύπωση, ότι αφού αποφασίζει για τα θέματα της πόλης μπορεί να αποφασίσει κ για το θέμα αυτό. Φευ!
Τώρα αρχίζει η πραγματική περιπέτεια.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποστέλλεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να χορηγήσει την έγκριση της, όπως προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.
–    «Eυχαριστούμε παιδιά, δεν θα πάρουμε,  δεν είναι δική μας αρμοδιότητα» Λέει η Περιφέρεια στους αποσβολωμένους δημοτικούς.
–    «Μα….το 2007 όταν και είχαν τοποθετηθεί και πάλι κορύνες, είχατε χορηγήσει την έγκριση σας».
–    «ʼλλο τότε, άλλο τώρα»
–    «Δεν άλλαξε ο νόμος…» επιμένουν οι αφελείς
–    «Μην επιμένετε παιδιά, εμείς στους δρόμους αυτούς βγάζουμε μόνο φώτογραφίες. Τίποτε άλλο…..θα έχει φώτο η τοποθέτηση των κορυνών; »
–    «Φώτο δεν θα έχει….γκρίνια θα έχει όμως μπόλικη»
–    «Μπα, τότε δεν θα πάρουμε» λέει  η Περιφέρεια.
–    «Ξέρετε το αρ. 10 του ΚΟΚ…..» επιμονή και αυτοί!
–    «Μην επιμένετε, κάντε ότι καταλαβαίνετε» καταλήγει η Περιφέρεια και εκεί τελειώνει η συζήτηση.

Εντάξει αφού λένε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα, δεν έχουν. Συνεχίζουμε λένε στο Δήμο και στέλνουν την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα σε μια «πεφωτισμένη» απόφαση τους οι κυβερνώντες  καταργούνε την δημοτική αστυνομία και στον Δήμο βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού ακόμη και φανατικοί πολέμιοι των κορυνών, τώρα διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που επιδεικνύει ο Δήμος.  Μάλιστα…άντε να εξηγήσεις τώρα τα ανεξήγητα.
Το «παραμυθένιο ταξίδι» ωστόσο συνεχίζεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν κάνει έλεγχο νομιμότητας, αλλά αποφασίζει συμμορφούμενη με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει και έλεγχο σκοπιμότητας.

Έτσι η μια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 6 Σεπτεμβρίου την στέλνει σε άλλη υπηρεσία στην Λάρισα, προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από όλες τις πλευρές. Αυτά αρχές Σεπτεμβρίου.
«Θα επιμείνουμε…» λένε οι δημοτικοί. «Θα πάρουμε να πιέσουμε, η κατάσταση δεν πάει άλλο…»
«Dream on….» σκέφτεται κάποιος και χαμογελάει.
«…. από το Δήμο Βόλου είμαστε, σχετικά με την απόφαση για τις κορύνες στη Δημητριάδος»
«Ποια απόφαση; Εμείς πνιγόμαστε εδώ»
«Ξέρετε επειγόμαστε…..»
«Δεν ξέρουμε τίποτε, αφήστε πρώτα να βρούμε το φάκελο»
Μετά από λίγες ημέρες
«καλημέρα σας από το Δήμο Βόλου, για την απόφαση για τις κορύνες. Τον βρήκατε το φάκελο»
«τον βρήκαμε….αλλά…» ένα «αλλά» που προκαλεί ήδη μικροεγκεφαλικά στους δημοτικούς. «…δεν είμαστε σίγουροι, να τον δει και ο προϊστάμενος»
«θέλετε να μας πείτε τι να δει ακριβώς…..»
«υπάρχουνε θέματα…»
«θα μας διευκρινίσετε..;»
«ξαναπάρτε σε λίγες ημέρες»
Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα, πολλές συζητήσεις  και αφού κρατάει το φάκελο ήδη δύο μήνες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θυμάται, ότι δεν έχει συγκοινωνιολόγο  (….τώρα η κα Γενική Γραμματέας που τον Σεπτέμβριο εξέδιδε απόφαση, ότι οι υπηρεσίες της θα ελέγχουν και τις αποφάσεις των κυκλοφοριακών, χωρίς να έχει συγκοινωνιολόγο, μάλλον μικρή σημασία έχει) και αποφασίζει να ρωτήσει το Υπουργείο, εάν μπορεί τελικά να εξετάσει την υπόθεση.
Ότι η Δημητριάδος έχει γίνει αδιάβατη, ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει καταργηθεί, ότι ένας Δήμος παρακαλάει για μια απόφαση για κορύνες λίγη σημασία έχει. Ευτυχώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ο άγρυπνος φρουρός της νομιμότητας και πλέον και της σκοπιμότητας από τους «κακούς, διεφθαρμένους και αδαείς» δήμους.
Οι καταστάσεις και τα πρόσωπα που συνοδεύουν την ως άνω ιστορία, δυστυχώς είναι απόλυτα πραγματικές. Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι τέτοια «παραμύθια» υπάρχουνε πολλά ακόμη. Υπάρχει το παραμύθι των οίκων ανοχής, το παραμύθι των λαϊκών και άλλα πολλά.

Με την απόφαση για τις κορύνες ασχοληθήκανε  9 συλλογικά όργανα και υπηρεσίες, χωρίς να υπολογίσουμε τους φορείς της διαβούλευσης. Ασχοληθήκανε πάνω από  90 άτομα. Συνταχθήκανε πάνω από 25 έγγραφα.  Ενώ ήδη έχουν περάσει και 4 μήνες από την ημερομηνία λήψης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο κάθε Δήμος πλέον δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο έναν  οικονομικό στραγγαλισμό, αλλά και έναν αδυσώπητο διοικητικό και γραφειοκρατικό καταναγκασμό. Ας το λάβουνε αυτό υπόψη τους οι νυν κυβερνώντες, αλλά και όλοι οι επίδοξοι υποψήφιοι. Οι δε «άγρυπνοι φρουροί» ας θυμηθούνε και την αρχή της αναλογικότητας.

Μετά από αυτά, μπορούμε να πούμε ότι η αέναη εξαγγελλόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση πέτυχε. Το πρόβλημα των Δήμων είναι οι πολυάριθμοι υπάλληλοι και ο τρόπος εκλογής των αιρετών.

Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς χειρότερα……

* δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Θεσσαλία στις 1/12/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *